Concentratiekamp-hekwerk om je landgoed? Natuurlijk, regel ik voor je.

Gister werd bekend dat Jack Bakker definitief afziet van het ‘Buchenwaldhek’ aan de ingang van zijn landgoed. Het hekwerk, ontworpen door Studio Job, kwam eind vorig jaar in opspraak door een verhitte discussie bij DWDD. Op 6 december was kunst- en designerscollectief Studio Job, die aan de lopende band prijzen winnen voor hun ontwerpen, te gast bij Matthijs van Nieuwkerk. Job Smeets en Nynke Tynagel bleken WOII-gerelateerde symbolen in hun ontwerpen te verwerken. Ze ontwierpen dit hekwerk voor kunstverzamelaar Jack Bakker, die vindt dat kunst reacties los mag maken. In het ontwerp van het hekwerk zijn prikkeldraad, schoorstenen die doen denken aan de schoorstenen van vernietigingskampen en een bel met daarop de Latijnse tekst suum cuique (jedem das seine) te zien.

In de uitzending bleek dat Studio Job ook een tafelkleed had gemaakt met verwijzingen naar de Holocaust: vier wachttorens van een concentratiekamp en prikkeldraad. Job zei daarover: ‘Je hoeft niet altijd een bloemetjeskleed te maken.’

Bekijk hier het eerste gesprek tussen Matthijs en Job & Nynke. Het werd een verhitte discussie en er was te weinig zendtijd, genoeg reden om Job de volgende dag wéér uit te nodigen.

Kunst mag ons aan het denken zetten, moet ons aan het denken zetten, maar WOII-symbolen op deze manier verwerken, lijkt me de verkeerde manier om die discussie aan te wakkeren. En los daarvan: dat er ontwerpers zijn die op deze manier de aandacht vragen is één ding, maar dat er opdrachtgevers zijn die zo’n ontwerp overwegen, is onbegrijpelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: